2011. május 11., szerda

Könnyek helyett Alapítvány: „Hogy mindig legyen otthonuk…”


A Könnyek helyett Alapítvány támogató együttműködésével a „Hogy mindig legyen otthonuk…” programsorozat révén egy 14 férőhelyes fogyatékosok számára rehabilitációs célú lakóotthon létrehozásához járulunk hozzá. Olyan pénzforrást gyűjtünk össze, mely a lakóotthon alapításához (tervezés, kivitelezés, egy esetleges pályázati önerő stb) teremt pénzügyi alapot. A programban résztvevő szakemberek biztosítják a jogi, gazdasági, építészeti, kommunikációs és szociális szakmai hátteret. Személyük egyben biztonságot, garanciát jelent a projekt tisztaságát illetően.

A programsorozat állomásai:

  1. 1. 2011. május 12.     „Hogy legyen mindig otthonuk I.” jótékonysági est a Mátra művelődési Központban. Fellépnek: Nemzeti Színkottás Zenekar; Gyöngyszem Zenekar; St. Martin; Rajkó Népi Együttes Zenekara és Tánckara;
  2. 2011. ősz:  „Hogy mindig legyen otthonuk II” jótékonysági hangverseny a Szent Bertalan templomban.
  3. 2012. január-február: szeretnénk, ha Városbál jótékonysági célja is a lakóotthon létrehozása lehetne.
  4. 2012-2013: „Hogy legyen mindig otthonuk…” projekt utógondozása, pályázati források figyelése, pályázat írás, tervezés, engedélyeztetés az alapítványon keresztül az adó 1 %-ának erre a célra való gyűjtése , célzott vállalkozói támogatások generálása, stb.
                                                                                  
A lakóotthon- bár nem feltétlen állami fenntartásban működne -a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) jelenlegi szakmai szervezeti egységeivel, illetve azokra épülve segítené elő a komplex társadalmi integráció, és adna egy életen át tudatos, felelősséggel teljes kísérést a fogyatékossággal élők számára.

A projekt célja ezen felül a lakosság körében a befogadó-elfogadó attitűd, a tolerancia és segítségnyújtási képesség erősítése, ezáltal is elősegítve a speciális bánásmódot igénylő fogyatékosok társadalmi esélyegyenlőségét.


Gyöngyös, 2011. május 6.

További információ: Maka Piroska,        szociálpolitikai/esélyegyenlőségi
szakértő: 06/30 558-96-60


2011. május 6., péntek

Megjelenik CD-én a Rajkó Zenekar Santa Maria in Trastevere bazilikai koncertje



Vatikán, VI. Pál terem, mintegy 6000 zarándok, akiket fogad XVI. Benedek pápa, jobbra a Rajkó Zenekar

2010 márciusában a Rajkó Zenekar kulturális díszvendége volt az Elvándorlók és Úton Lévők Pápai Tanácsa által szervezett Európai felelősök cigánypasztorációs konferenciájának. Ennek keretében XVI. Benedek Pápa személyes kihallgatásán a VI. Pál teremben mintegy 6000 zarándok jelenlétében lépett fel a Rajkó Zenekar.

XVI. Benedek Pápának muzsikál a Rajkó Zenekar
Az előző napon pedig Róma püspökének bazilikájában, a Santa Maria in Trastevere bazilikában adott a Rajkó Zenekar egy kivételes atmoszférájú koncertet.
A Rajkó Zenekar koncertje Róma püspökének bazilikájában, a Santa Maria in Trastevere bazilikában 
Ezt a rendkívüli eseményt olasz és magyar televíziók is rögzítették, így több millió emberhez juthatott el a Rajkó közel hatvan éves öröksége és hagyománya.
A koncert zenei anyaga hangzásában is rendkívül izgalmas: a műsoron olyan művek is megszólalnak, amelyeket cigányzenekar még sohasem adott elő.
A koncertet közvetítette és rögzítette a Vatikáni Rádió is. A felvételből limitált példányszámú CD jelenik meg, ez év május 30-án. A CD megjelenését MACIKA pályázat tette lehetővé
XVI. Benedek Pápa fogadja Vidák Zsigmondot, a Rajkó Zenekar vezető prímását
XVI. Benedek Pápa fogadja Toldi Editet,
a Rajkó Zenekar prímását 
XVI. Benedek Pápa fogadja Suki Istvánt,
a Rajkó Zenekar prímását


2011. május 4., szerda

2011-04-30-Németországi fellépés


Németország egyik legnagyobb elektronikai cége 2011. április 30-án ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkérték a Rajkó Művészegyüttest, hogy az est kulturális fellépője legyen. A Rajkó Zenekar tizenkét fős kamarazenekara és a Tánckarból három pár lépett fel a rendezvényen.
Riesában (volt kelet-németországi területen), az ERDGAS ARÉNÁ-ban rendezték meg a jubileumi ünnepséget. Ilyen sportkomplexumot a világ bármelyik városa szívesen fogadna.


Az ünnepségen 1000 fő vett részt egy vacsora keretén belül. Felkérőinknek nagyon fontos volt, hogy magyar zenét valamint néptáncot adjunk elő, mivel Mária, a feleség Magyarországon született, itt vannak a gyökerei, amit soha nem felejt el és ma is büszke erre.
Művészeink óriási sikert arattak, a produkciót az est végén a tulajdonos nagyon szép szavakkal köszönte meg.
Műsorunkat úgy állítottuk össze, mint egy színes virágcsokrot, amely a legszebb virágokból áll. Arra nem gondoltunk, hogy a műsor végén köszönetük kifejezéseképpen az Együttes egy gyönyörű, sokszínű csokrot kap és minden művészünk egy-egy szál rózsát.
Ezzel az előadásunkkal is nagymértékben hozzájárultunk a magyarországi tánc-, és zenekultúra elismertségéhez.

Másoknak is kívánunk hasonló élményeket!