2011. február 14., hétfő

Jótékonysági Est -Csángó gyerekek támogatására

Jótékonysági Est lesz a Diószéni csángó gyerekek támogatására  Szentendrén, 2011. március 12-én 18 órától a Pest Megyei Könyvtár Színháztermében, A Keresztszülők a Moldvai Csángó Magyarokért Egyesület szervezésében

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége:
Moldvában soha nem volt magyar tannyelvű oktatás (néhány évet leszámítva az ötvenes években). 2000-ben indítottuk útnak programunkat, és ma már 21 településen több mint 1600 gyerek tanulhatja a magyar nyelvet, 42 tanárunk segítségével.Több tucat pedagógus több éves kemény munkája eredményeként (az erőszakos és spontán asszimiláció ellenére) már iskolákban is tanítjuk a magyar nyelvet, vannak közösségi házaink és számos, a magyar nyelvet ünneplő rendezvényt szervezünk. További célunk a Magyarországon továbbtanuló csángó egyetemisták tanulmányainak figyelemmel kísérése, beilleszkedésük segítése.
A csángók eredetéről:
Vannak, akik még a honfoglalás idejére helyezik a csángók letelepedését Moldvában. Egy másik elmélet szerint a középkorban, illetve később a mádéfalvi veszedelem idején kerülnek a Szeret, a Tázló és a Tatros folyók völgyébe. A románságtól eltérően a moldvai csángók katolikusok. A XX. közepéig a román kutatók és politikusok is magyar kisebbségként emlegették a csángókat, az utóbbi évtizedekben a hivatalos román vélemény szerint ők elmagyarosított románok. Az iskolákban még ma is tanított tézisekkel szemben az Európa Tanács 2000-ben  egy ajánlást fogalmazott meg, melyben elismeri, hogy Moldvában egy archaikus magyar kultúra él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése