2011. november 24., csütörtök

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ!

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Rajkó Művészegyüttes
Időpont: 2011 november 30. 11:00 óra
Helyszín: 1074 Budapest, Rottenbiller utca 16-22.,Színházterem, I. emelet
Előadó: Gerendási István igazgató
Meghívott előadók:
Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára
Szirmai László, igazgató, OSZK

Részvételi szándékát kérjük, jelezze november 28-ig! E-mail: manager@rajko.hu, marketing@rajko.hu, Telefon: +36-20-347-4223, +36-20-414-6040


SAJTÓANYAG
Megjelent a magyarországi „Roma stratégia” első vadhajtása: 2010 novemberétől száműzték a Rajkó Művészegyüttest a kulturális tárcából. XVI. Benedek pápa áldása sem segített!
Bizonyos körök el akarják különíteni a magyarországi cigányzenét és a Rajkó Művészegyüttes által képviselt színpadi stílust a magyar kultúrától. A legutolsó információ a nyilvánosság számára a Rajkó Művészegyüttes támogatásáról március végén hangzott el, ekkor jelentették be, hogy három kisebbségi szervezet, köztük a Rajkó is kiemelt állami támogatást kap 2011-ben. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium „Meghívásos pályázat magyarországi roma társadalmi szervezetek támogatása” tárgyában kiírt pályázata azonban a mai napig nem került kifizetésre… 

 A KIM újabb – már nem nyilvános - nyár eleji tájékoztatása szerint a Rajkó Művészegyüttes akkor juthat a fenntartását biztosító állami támogatáshoz, ha lemondva közel 60 éves múltjáról, átadva minden jogosultságát, új szervezetként debütál az Országos Roma Önkormányzat égisze alatt. Azonban az ORÖ Átadás-átvételi Megállapodás tervezete nem tartalmazott sem szakmai sem pénzügyi koncepciót a Rajkó további menedzselésével kapcsolatban. Ez az elképzelés rövid úton véget vetett volna a Rajkó Művészegyüttesnek, „amely magyar érték, a magyar zeneművészet különleges kulturális „terméke”. Tévedésnek tartjuk a szakmai képességek és tudás elsajátításának nehéz, hosszú évek munkáját igénylő folyamatának összemosását származási kérdésekkel.” 
Az ORÖ által bemutatott elképzelést a Rajkó Művészegyüttes minden tagja elfogadhatatlannak tartotta, amelyet nyilatkozat formájában aláírásával is megerősített.
Ezt követően a KIM augusztus 15-én levélben küldött értesítést arról, hogy a zártkörű pályázat sikeres volt, de a szerződéskötés és kifizetés a mai napig nem történt meg.
Mindezek következtében 2011 novemberére a Rajkó Művészegyüttes Közhasznú Nonprofit Kft. mint cég, valamint több mint negyven alkalmazott személyes tulajdona is veszélybe került Az együttes tagjai 2011-ben eddig közel 100 előadást teljesítettek itthon és külföldön, azonban az előadások bevétele nem fedezi a bérköltségeket.

A Rajkó Művészegyüttes repertoárja, a tagjai által őrzött tudás kulturális nemzeti érték. Eddig a világ 110 országában hódította meg a közönséget, a mai magyar cigányzene mértékadó képviselőinek 80-90%-a is ebből az iskolából került ki, létrehozva saját zenekarát (Jónás Mátyás, Puka Károly…), stílusát, mint például Mága Zoltán, vagy olyan szervezeteket, mint a 100 Tagú Cigányzenekar. Szegregálni a Rajkót épp a fordítottja annak, amit képvisel: Roma és nem roma származású tagjai ma, a 21. századi Magyarországon példaértékűen valósítják meg az egymás iránti toleranciát!
A támogatás visszatartása nem csak a jövőre 60 éves Rajkó Művészegyüttest lehetetleníti el, hanem a magyar cigányzenész-képzést is, ami nem csak a cigány, hanem a magyar kultúrát is szegényebbé teszi. Továbbá eltöröl egy hagyományt, ami több mint százötven éve a magyar kultúra része, és a kultúrpolitikai döntések ellenére idegenforgalmi tényező.
Ezért a Rajkó Művészegyüttes minden roma és nem roma származású művésze és munkatársa a sajtó, a közvélemény, a felelős politikusok, és a magyar művésztársadalom támogatását kéri annak érdekében, hogy a szervezet hozzájusson a megítélt állami támogatáshoz, még 2011-ben! A továbbélés érdekében pedig elengedhetetlen, hogy 2012-től a költségvetés kulturális fejezeteiben is szerepeljen a Rajkó Művészegyüttes állami támogatása!

 Bízunk abban, hogy a magyar kultúra e különleges értékét az Önök segítségével még időben meg tudja menteni az ország!

2011. november 23., szerda

A Rajkó, avagy a feltétlen alázat....



Ha bármi probléma van a megjelenítéssel, az idevetített oldalt ezen a linken lehet megtekinteni.

2011. november 15., kedd

Báli ajánlat a Rajkótól!


Látványos, színes, tradicionális magyar báli hangulat a Rajkó Művészegyüttes közreműködésével! Repertoárunk nagyon gazdag, így a vendégek a szórakoztatás több mint száz éves hazai hagyományát élvezhetik! Ajánlatunk hét tagú zenekarra, három pár táncosra vonatkozik. Részletek: itt

2011. november 2., szerda

Megalakult a Roma Tehetségsegítő Tanács


2011. október 8-án Dr. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke részvételével, a Magyar Géniusz Program és a Polgár Alapítvány támogatásával, 26 szervezet - köztük a Rajkó Művészegyüttes Nonprofit Kft. - alapító tagságával megalakult a Roma Tehetségsegítő Tanács.

A szervezet három tagú elnökséget - Szőke Judit, Csovcsics Erika, Szilvási István - választott, és szakmai munkacsoportokat hozott létre, melyek vezetői szintén az elnökség tagjai. A közép- és szakiskolai munkacsoport vezetésére Tolnai Józsefet, az Arany János Programiroda vezetőjét választották meg. A tanács az országban működő, elsősorban a cigány tehetségek felismerésével és gondozásával foglalkozó civil- és állami szervezeteket, közösségeket kívánja helyzetbe hozni, összefogni, információkkal ellátni annak érdekében, hogy lehetőleg a korábbiaknál jóval több roma fiatal kaphasson lehetőséget tehetsége kibontakoztatásához.

http://www.youtube.com/user/paefootball#p/a/u/0/z6OBfIKxbPI

www.vlami.hu
A Roma Tehetségsegítő Tanács megalapításán készült fotók.



2011. november 7., 15:00
Polgár Alapítvány székhelye